Dette er de vigtigste ingredienser i et tillidsfuldt, intimt forhold.

Mens selvtilstrækkelighed og autonomi kan hjælpe os til at klare livets storme, kan de også berøve os for ægte intimitet. For at et forhold er afvejet, skal partnerne kunne stole på hinanden og føle, at de er nødvendige og værdsatte for den støtte, de giver.

Hvis vi har været svigtet i fortiden, kan udsigten til et nyt svigt være skræmmende. At åbne op til vores partner kan gøre os sårbare og udsatte, men det er den vigtigste ingrediens i et tillidsfuldt og intimt forhold.

Sårbarhed ses ofte som en svaghed, men det er faktisk en styrke. Dr. Brene Brown, forfatter af en bog om sårbarhed, forklarer, at det er virkelig handler om at synke ind i de glade øjeblikke i livet – at turde vise os og lade os ses.

Hun skriver: “Når vi lukker os fra sårbarhed, tager vi afstand fra de erfaringer, der giver livet formål og mening.”

I sin skelsættende bog ”Daring greatly”, definerer Dr. Brown sårbarhed som usikkerhed, risiko og følelsesmæssige eksponering. Ud fra denne definition, er det at blive forelsket den ultimative risiko. Kærlighed er usikker. Det er i sagens natur risikabelt, fordi vores partner kan forlade os uden et øjebliks varsel, forråde os eller stoppe med at elske os.

Dr. Brown advarer os om, at det at være i kærlighed også medfører, at der er en større risiko for at blive kritiseret eller føle ondt.

Brug et øjeblik på at overveje om du bliver ved med at ødelægge forhold efter forhold, fordi du ikke når ind til roden af din frygt for at være sårbar. Hvis du er bange for at vise svaghed eller udsætte dig selv for din partners svaghed, er du ikke helt klar over, at din frygt forhindrer dig i at være totalt engageret i forholdet. Du udelukker din mulighed for kærlighed, fordi du er bange for at lade dit autentiske selv skinne og for at dele dine inderste tanker, følelser og ønsker.

Hvad driver din frygt for at blive sårbar overfor din partner?

Er du bange for at udstille dele af din personlighed, som din partner kan finde uacceptable og uattraktive?

At holde afstand får dig måske til at føle dig tryg og i kontrol over dine følelser?

Har følelsen af skam fået dig til at stoppe dig selv i at udtrykke dine sande følelser eller tale om svære emner?

Frygter du, at din partner vil opgive eller forråde dig?

For mange kan en frygt for intimitet betyde at man ubevidst vælger en partner, der er forkert for dem – folk spiller det sikre ved at distancere sig selv. Et af de første spørgsmål, jeg stiller mine klienter er, “Hvad er det, der stopper dig fra at være sårbar og intim med din partner?” Bemærk, at jeg ikke spørger, “Hvad synes du, din partner skal gøre anderledes?”

Overraskende er det, at de fleste individer svarer, “Det er jeg er ikke sikker på.” Mit svar er, at det er tid til at undersøge deres frygt for sårbarhed og de måder, de kan ødelægge deres relationer.

Så hvad kan du gøre, hvis du er lammet af frygt eller ude af stand til at risikere at blive sårbar med din partner?

Først er du nødt til at erkende det. Frygt går ikke væk af sig selv – den har en tendens til at maskere sig til noget andet. Har du nogensinde lagt mærke til, at forsøge at være perfekt, eller at “gå på æggeskaller” ikke virker, fordi det dræner dig for energi?

Fem årsager til at sårbarhed fører til intimitet:

Sårbarhed øger vores følelse af værdighed og ægthed.

Sårbarhed hjælper os til at føle os tæt og forbundet til vores partner, og alligevel få vores egen følelse af identitet.

At være sårbar hjælper os til at bede om, hvad vi ønsker, og undgå at lukke ned eller distancerer os fra vores partner.

Det giver os mulighed for at opbygge tillid til andre og til at blive fuldt engageret i et intimt forhold.

At være sårbar giver os mulighed for at åbne vores hjerte – for at give og modtage kærlighed fuldt.

Ifølge Dr. Brown, er tilbagetrækningen den farligste faktor, der udhuler tilliden i et forhold. Den eneste måde at undgå dette er at risikere at være sårbar med din partner ved at bede om hjælp, stå op for dig selv, dele upopulære meninger, og ved at tro på dig selv og din partner.

Den ultimative risiko: Tillad dig selv at forelske dig, selvom det kræver at du opgiver og slipper kontrollen og frygten for at blive såret eller opgivet.

Fire trin til at tillade dig selv at være sårbar med din partner

Alle relationer indebærer risici, og de risici er værd at tage. Selv hvis du tidligere er blevet forladt eller snydt, kan du opgive dit skjold og overgive dig til din partner. Sunde partnerskaber er inden for rækkevidde, hvis du giver slip på frygt, og mærker at du er værd at elske og giver alle de gaver, det har at tilbyde.

Visualiser for dig selv: Du er i et ærligt og åbent forhold og arbejder hen imod at tillade dig selv at være mere sårbare og åben med din partner.

Udfordre dine overbevisninger og selvdestruktiv tanker om den manglende pleje og støtte fra din partner.

Mind dig selv om hver dag, at det er sundt at acceptere hjælp fra andre og er et tegn på styrke snarere end svaghed. Lad ikke din frygt for afvisning eller tidligere ondt stoppe dig fra at nå den kærlighed og intimitet, du fortjener. Øv dig i at være sårbar i små skridt og tal med en terapeut eller en nær ven om dine fremskridt.

Opret et mere tillidsfuldt forhold med en partner ved at give dig selv lov til at være sårbar og tage risici – en, hvor du kan være bekvem i at dele dine drømme og være dit autentiske selv.

Intimitet kan være en vigtig kilde til trøst og give forudsigelighed i en usikker verden. Sandheden er, at alle relationer slutter: ved brud, død eller skilsmisse. Hvorfor spilde tiden og være optaget af frygt for at dit forhold slutter?

Det er muligt at være sårbare over for andre, uden at miste dele af dig selv. Ved at gøre dette, vil du være i stand til at gendanne din tro på kærlighed, tillid og intimitet.