DINE PERSONLIGE GRÆNSER 

#MeeToo
I denne #MeeToo tid hvor der heldigvis er kommet fokus og debat om grænser…
Jeg får lyst til at dreje fokus ind på de mange tantrakurser som jeg selv og andre afholder.
Hvordan kan du som deltager holde dine egne personlige grænser?
Hvad kan du gøre på et kursus for at det bliver en lang dejlig og respektfuld oplevelse hvor du får sagt fra og til ?
Hvordan kan du arbejde med at være helt autentisk og evt. venligt afvise en person som er for nærgående, gramsende, needy eller som du bare føler trang til at sige Nej Tak til?
Og hvordan kan du som den afviste person tage “afvisningen” uden at gå i stykker og fortsætte kurset/workshoppen med selvværdet i behold?
Hvordan er den bedste måde at sige nej tak uden at såre den anden eller gøre ham forkert?
Hvordan er den bedste måde at tage det på når en kvinde ikke vil røres af dig?
“Et Nej til en anden kan være et Ja til dig selv” Sådan siger vi som undervisere på tantrakurser, fordi vi alle har oplevet hvor enormt vigtigt det er at prioritere sin egen kropsfornemmelse også selvom nej’et ikke kan begrundes. Det er jo ikke sikkert man helt ved hvorfor den anden ikke skal tættere på. Måske er det en mavefornemmelse, en knugen i hjertet, åndenød, kropslig stivnen eller en anden måde din krop melder fra på.
Du har simpelthen ret til indenfor tantra og kropsarbejde, at kræve dine grænser overholdt i enhver session, undervisning, kursus og workshop. Du er et suverænt menneske med retten til selv at vælge og sige Ja og Nej (uden pligt til nogen begrundelser).
Ved du ikke hvilke grænser du har? Så lyt til din krop… hvis den trækker sig sammen og spænder så er det et Nej. Hvis din krop slapper af, bliver blød og åbner sig kan det være et Ja, hvis du ikke er påvirket af alkohol eller stoffer. Lad være med nogensinde at overskride denne kropsbaserede sandhed. Kroppen er klogere end dig! Så hvis der er en øvelse som føles som for meget for din krop, så sid over. Lyt til din krop og tal sandt… intet er mere kraftfuldt og livgivende!
Når du skal vælge tantraskole/kursus/lærer/massør så vær klar på hvad din intention er og giv dig tid til at finde den som kommer tættest på din intention uden nogen risiko. Find den som tilbyder dig den rette balance mellem ”at åbne op” og sikkerhed/grounding. Det er ok at vælge den sikre løsning uden at det behøver at betyde at du ikke kan åbne op. Tantra handler i sin essens om at åbne op til det som er, men det giver kun mening hvis du og din krop føler sig sikker. Masser af videnskabeligt baseret viden viser at sikkerhed er essentielt for varig healing. Enhver god tantraskole/kursus/lærer/massør vil skabe sikre rammer før der åbnes op.
Kærligst Peter Hjeds